Het dorp (el pueblo) Archez

Archez is een dorp in de provincie Málaga, in het zuiden van Spanje. Verborgen aan de voet van de bergen, ligt het kleinste dorp in de streek Axarquía. Archez heeft slechts 475 inwoners, die bekend staan als Archeros. Het dorp maakt deel uit van de Mudéjarroute, een van de mooiste routes die door de Axarquía lopen.

Mudéjar betekent: streek die door de christenen heroverd is op de Moren. De Mudéjarstijl, een mengeling van Moorse en Spaanse invloeden ziet u terug bij verschillende monumenten. Archez heeft een minaret stammend uit de 13e eeuw. De minaret is vanuit de verte te onderscheiden omdat het het enige niet-witte gebouw is. Deze trekpleister is 15 meter hoog en is van binnen versierd met diamanten en keramiek.

Het dorp Archez wordt beschreven als “la Joya Merinita del siglo XII”, het Merinitajuweel van de 12e eeuw en wordt gezien als een van de mooiste dorpen in de regio. In de zeer smalle straatjes ziet u een verscheidenheid aan bouwstijlen. Sommige huizen hebben nog de authentieke puntdaken. De vele stroompjes die door het dorp lopen, voorzien de waterputten bij deze huizen van water.

Archez heeft een Argentijns restaurant, een cafetaria en een kleine supermarkt. Daarnaast vindt u in de omgeving talrijke restaurantjes, waar u heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Vanaf voorjaar 2019 verzorgt Flor-de-Lis 1, 2 en 3 daagse flamenco gitaar- en zangcursussen voor beginners en gevorderen in Archez. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Het pittoreske witgekalkte dorp Archez is gelegen aan de uitlopers van de Sierra Almijara. Het dorp is omgeven door prachtige boomgaarden met amandel- en olijfbomen. In het dal waar de riviertjes stromen wordt groente en fruit geteeld, wat een kleurrijk schouwspel oplevert.

Langs de rivier La Turvilla kunt u een mooie wandeling maken en genieten van de enorme rust en het adembenemend uitzicht. De belangrijkste bron van inkomsten voor de bewoners van het dorp is de teelt van o.a. olijven, amandelen en avocado’s. Daarnaast wordt er ook zelf wijn gemaakt. Tijdens wandelingen komt u regelmatig boeren tegen die met hun muildieren het dal inlopen om de oogst binnen te halen.

Klimaat

Het voor- en het najaar met dagtemperaturen tussen 20 en 25 graden zijn ideale seizoenen. Maar ook in de winter zijn de temperaturen in deze regio heel aangenaam, de zon schijnt gemiddeld 320 dagen per jaar. De streek Axarquia in het zuiden van Spanje presenteert zichzelf niet voor niets met de slogan “el mejor clima de Europa”, het beste klimaat van Europa. Als het in Noord-Europa weer kil en guur wordt, is Archez een ideale plek voor een vakantie. Gaat u voor een actieve vakantie of wilt u er gewoon even tussenuit om bij te komen van de dagelijkse hectiek? Archez is de ideale bestemming!